{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 15 Oct 2020

日本京都人素來以出身自千年古都而自豪,實在京都市內亦的確隨處可見散發住歷史氣息的建築、老店,但作為一個現代都市,舊建築始終都需要改建、修理,老店亦總有一日會搬遷結業,如何提供新機能卻又保留歷史風貌就成為文化古都的一大挑戰。而於京都「三條」的旅館「nol Kyoto sanjo」就可以話係交出一份令人滿意嘅答案。

圖片:nolhotels

nol kyoto sanjo原址為百年釀酒廠「金鵄正宗」的賣酒老店,建築物本身由江戶時代一直留傳於此。而改建設計就由對於改建「町家老屋」有豐富經驗的魚谷繁禮負責。魚谷繁禮完整保留老店的一磚一木,保留深沉古老的簡樸外貌,並於原釀酒廠位置劃出空間作住客專屬和風酒吧「machiya lounge」,入面大量使用深色木材,營造出一份沉重的寂侘之意,更能真正品嚐「金鵄正宗」的迎賓酒。

圖片:nolhotels

而後方的日式庭園總共有48間由橋本夕紀夫設計的客房,分為三個房型。最大的「Tsuboniwa Suite」面質達50平方米,內裏有一個榻榻米平台,加上日式格子窗、檜木浴缸,窗戶能眺望庭園,處處流露古式氛圍。但對比門面與酒吧,較為明亮嘅用色卻令人更加舒適。

圖片:nolhotels

Hibaburo Deluxe則更似工業/北歐風格,整體氛圍較暗,卻亦更加現代,同樣配有檜木浴缸。而面積最小的Tsuboyu Superior就以檜木治桶為賣點。

房間內都有微波爐、洗衣乾衣機、甚至迷你廚房,令旅館不只成為大家出外遊玩一整天的睡覺之處,更加強於當區生活的感受。

nol kyoto sanjo

地址 :京都市中京區堺町通姉⼩路下る⼤阪材⽊町700 番

講起中國白酒,大家第一時間諗起嘅會係茅台、高梁、女兒紅,而個情景如果唔係現代中國式應酬 (或者去飲啦下),就一定係武俠小說入面個大俠叫個小二「來兩斤好酒,切半斤牛肉」,反正就係唔會西方元素喺入面。但呢個 ...
gourmet
【佳釀】英國製中國白酒 「白酒協會」超乎想像
21 Oct 2020
潮流興環保,各個領域嘅不同品牌都以環保之名推出新服務或新產品當然都有啲品牌係拎走你啲嘢就當係環保嘅反正環保就係一個提升品牌形象嘅好方法啦。不過有啲品牌係扮環保,有啲就係真環保,好似日本嘅Ethical Spirit ...
watchesandwine
【佳釀】日本八萬杯Budweiser被棄 重製成「Revive」氈酒
21 Oct 2020