{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 29 Sep 2022

Meme圖,台灣媒體又稱為「迷因」或「梗圖」,亦即於網上瘋傳嘅搞笑圖片/影片。雖然話Meme圖嘅出發點大多係為咗搞笑,但有時被整成Meme圖嘅對象就會因為咁而受到傷害。好知《Kick-Ass》女星Chloë Moretz,就因為一幅Meme圖而大受打擊,甚至話自己變成一個「隱士」。

圖片:網上圖片

卻說Chloë Moretz日前接受《Hunger Magazine》訪問,談到名氣及社交媒體如何影響佢嘅生活。「有好長一段時間,我可以分別做『大家見到嘅Chloe,以及『私底下嘅Chloe』,但突然之間呢兩個身份就開始重疊,而我覺得非常曝曬而且脆弱。而當中有一張Meme圖係非常影響到我,就係有人將我拎住個Pizza行入酒店嘅相,P到同動畫《Family Guy》入面某個超長腿但個身極短嘅角色一樣嗰張。嗰時所有人都講緊呢張Meme。」

從原圖可見,Chloë Moretz個身係被人刻意P短咗

圖片:網上圖片

自己成為被取笑對象當然唔會開心,但更令Chloë Moretz難過嘅係,當佢同人訴苦時,得到嘅反應係「你唔好嘈啦,我覺得好L好笑喎!」Chloë Moretz指自己冇辦法改變身體,但佢就因為咁而被人笑,張圖仲要成個Instagram都係,「就算到今日,如果我見到張Meme,我都會覺得好難接受。」

為咗避開大家嘅注意,於是佢就遠雜人群,過住啲如同「隱士」嘅生活。「一方面我可以喺冇人影到我嘅情況下體驗生活,但同時亦令我面對鏡頭時極度緊張,我心跳會爆升而且會過度呼吸。

資料來源:CNN

由James Carmeron執導嘅《Avatar: The Way of Water》將於下週三上映,而日前片方就分別於美國及英國舉行傳媒及影評人首映,事後絕大部份評論都盛讚電影嘅視覺效果出類拔粹,堪稱視覺盛宴;同時亦有唔少人提醒觀眾, ...
hobby
【影視】片長3小時12分《Avatar 2》首波影評:「視覺盛宴」
07 Dec 2022
出名對人友善零架子嘅荷里活男神Keanu Reeves,日前出席巴西動漫展(CCXP 22)宣傳新戲《殺神John Wick 4》,面對台下觀眾熱烈歡迎時,佢先係合十鞠躬,然後雙膝跪地並磕頭三次答謝Fans支持, ... ... ... ... ... . ...
hobby
【毫無架子】Keanu Reeves現身巴西動漫展宣傳《殺神4》 突然下跪磕頭感謝粉絲
07 Dec 2022