{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 10 Aug 2022

近年荷里活電影、電視拍攝中,假如有床戲或者親密戲份,拍攝現場都會有個「親密行為協調員 (intimacy coordinator)」負責協調拍攝時雙方嘅動作,以保障演員們嘅權益。喺依家呢個「#Metoo」盛行嘅年代,的確係保障演員嘅方法之一。但近日多位演員就「親密行為協調員」嘅出現展開隔空辯論,大家又認為「親密行為協調員」應否存在?

Sean Bean

圖片:《Game of Throne》 via IMDB

事情嘅開端,係來自著名演員Sean Bean日前接受英國《The Times》訪問時,講到其實佢唔鍾意拍攝親密戲份時有個「協調員」在場,認為會「破壞咗自然性」,「我認為戀人之間嘅自發互動,會被某人將其變成技術行為而破壞。會因為分散注意力而令我更加難做。」簡單啲講,就係Sean Bean認為做戲要夠自然,如果親密戲嘅每個動作都會計過度過,反而更加難做。

如無意外,Amanda Seyfried講緊嘅係拍攝2004年電影《Mean Girls》時嘅經歷

明顯地Sean Bean呢個說法,就與荷里活主流觀點有所出入。結果新版《West Side Story》女主角、亦即黎緊真人版《白雪公主》Rachel Zeglar就於Twitter回應,指出「親密行為協調員為演員確保咗一個安全嘅環境。我非常慶幸拍攝《West Side Story》時我哋有一個在場,佢哋對我呢啲新人非常友善,亦教育咗其他資歷更豐富嘅演員。」最後再加多句「於親密場景嘅自發行為可以好唔安全,醒下啦。」

另一邊廂,Amanda Seyfried 接受《Porter》訪問時,就再提到佢年輕時拍攝裸露戲份時嘅不快經歷。「19歲,唔著內衣褲於片場行黎行去—你係咪講笑?我點解會畀啲咁嘅事發生?噢,我知點解啦!因為我得19歲,而且我唔想得罪任何人,更唔想冇咗份工,就係咁解囉!」

資料來源:Net-A-PorterThe Times

Angelina Jolie及Brad Pitt曾經係荷里活有名嘅恩愛夫妻,但二人自2019年離婚後就反目成仇,更因財產事宜而對簿公堂。近日,法庭文件就顯示Angelina Jolie指控Brad Pitt於私人飛機上襲擊佢本人,而當小孩們嘗試阻止時 ...
hobby
【影視】Angelina Jolie指控「襲擊子女」 Brad Pitt:「完全失實」
06 Oct 2022
【影視】Daniel Craig《奇異博士2》客串角色「Balder the Brave」概念圖 Balder the Brave Daniel Craig原本有份客串MCU大作《奇異博士2:失控多元宇宙》,飾演光明會成員Balder the Brave,同時亦係Thor同 ...
hobby
【影視】Daniel Craig《奇異博士2》客串角色「Balder the Brave」概念圖
06 Oct 2022